Pijąc sok przygotowany w domu z użyciem sokowirówki, na pewno każdy zauważy różnice w smaku pomiędzy tym domowym, a tym ze sklepu. Na pewno smak takiego domowego soku powinien nas zachęcić do kupna tego urządzenia.
Ale przed zakupem musimy podjąć decyzję nie tylko o wybraniu dobrego sprzętu, ale także decyzję, z jakich owoców zamierzamy głównie przygotowywać soki. Jeśli naszym zamiarem będzie otrzymanie soku z owoców cytrusowych, to sokowirówka się nie sprawdzi. Taki sok można bowiem przygotować jedynie w wyciskarkach do cytrusów.
Dostępne w chwili obecnej modele sokowirówek różnią się wydajnością, mocą, wielkością pojemnika na odpady, no i oczywiście ceną. Na te detale techniczne, ale także na ich wygląd powinniśmy zwrócić uwagę przy zakupie sokowirówki. Im większą mamy rodzinę, czyli im więcej soku będziemy przygotować wybieramy urządzenie o większej mocy i bardziej wydajne.
Moc
Wydajność każdej sokowirówki zależy przede wszystkim od jej mocy. Bardziej wydajne są oczywiście te o dużej mocy. Moc sokowirówki dobieramy do rodzaju owoców i warzyw, które zamierzamy przerobić na sok. Z miękkimi owocami i warzywami (maliny, jabłka, pomidory) poradzi sobie sokowirówka o maksymalnej mocy 200 W. Ale nie poradzi ona sobie z selerem czy z burakiem. W tym przypadku musimy kupić urządzenie przynajmniej o mocy 300 W, a najlepiej taką o mocy 600 W.
Wielkość pojemnika na odpady
W zależności od modelu sokowirówki pojemnik na
odpady może mieć pojemność 0,5, ale także nawet 3,5
litra. Zdecydowanie najlepsze są modele z dużymi
pojemnikami, które nie wymagają tak częstego
opróżniania. Otwór, w który wkłada się owoce Na rynku
dostępne są sokowirówki, których otwór jest bardzo
mały, ale też i takie z dużym otworem. Te z dużym
sprawdzają się lepiej, nie musimy jeszcze dzielić
owoców czy warzyw na małe cząstki.
Jaki napęd?
Interesującym modelem sokowirówek są urządzenia z dwoma napędami. Jeden wykorzystuje się robiąc sok z miękkich owoców, drugi kiedy chcemy przygotować sok z twardych owoców i z warzyw.